Over Bevrijdingsfilms

Distributie

Met onze eigen films willen wij bijdragen tot de bewustwording over sociale problemen, over andere culturen en gewoonten en diversiteit hier en in landen over de hele wereld. Zo willen we het kritisch debat voeden rond belangrijke lokale en internationale maatschappelijke uitdagingen en bouwen we een werking uit rond deze thema’s waarbij ruimte is voor reflectie en verbreding van de wereldvisie.

Vertoningsrechten

Daarnaast is Bevrijdingsfilms jouw partner en het aanspreekpunt bij het organiseren van filmvoorstellingen. In samenwerking met de meeste Belgische, de grote Amerikaanse en verschillende Nederlandse en Franse verdelers beheren wij de vertoningsrechten van meer dan 15.000 titels. De voorbije jaren zijn we zo uitgegroeid tot een heuse kennisdatabank van filmrechten en hebben we een brede videotheek uitgebouwd, met kaskrakers, maar ook de verborgen pareltjes die niet meer te verkrijgen zijn. We streven er immers naar om film zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk te maken, zowel voor de vertoner als de kijker.

Ons Team

Rik Loens
Coördinatie en projectwerking

Rik staat in voor de dagelijkse leiding van de vzw. Wil je een film in de verdeling krijgen of zoek je een partner voor een project rond film, dan ben je bij hem aan het juiste adres.

Hans Op de Beeck
Facturatie en communicatie

Hans is verantwoordelijk voor de cijfers en communicatie. Voor offertes, bestelbonnen en borderellen kan je bij hem terecht. Daarnaast is hij het gezicht achter onze (sociale) media. Ook bij algemene vragen helpt hij je graag verder.

Piet Bervoets
IT, data analist

Piet is de computerman van de vzw. De website en database horen bij zijn domein. Heb je een vraag of opmerking over de website, geef hem dan zeker een seintje.

Libération Films

Onze zusterorganisatie Libération Films asbl is verantwoordelijk voor het Franstalig gebied in België en Luxemburg. Neem hier een kijkje op hun website: Libération Films

Bestuursraad

De bestuursraad is het hart achter de vzw. De voorzitter is Jef Laenen, jarenlang zelf coördinator van Bevrijdingsfilms.

Vrijwilligers & Freelancers

Voor filmvertoningen, filmvertalingen en allerhande hebben we de steun van onze vrijwilligers en freelancers. Wil je zelf actief zijn bij Bevrijdingsfilms? Contacteer ons via het formulier en dan zoeken we samen uit wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Korte geschiedenis

Bevrijdingsfilms vzw werd in 1972 opgericht door Paul ‘Pablo’ Franssens, een priester die uit Bolivia verbannen was wegens zijn betrokkenheid bij het verzet tegen de toenmalige dictatuur in dat land. De organisatie was in eerste instantie antikapitalistisch, anti-imperialistisch en pro-socialistisch en zag de film als een middel tot maatschappelijke verandering. De vzw vertoonde films die de wandaden aanklaagden van onder meer het Amerikaanse imperialisme in de oorlogen in Vietnam, Laos en Cambodja. Bevrijdingsfilms steunde ook de cineasten in de derde wereld financieel door hen de helft van de opbrengsten van een film te doneren. Om de politieke boodschappen te accentueren, bood men organisatoren van filmvertoningen ook steeds gratis duiding aan door een medewerker.

  • Uit ‘De Leuvense Wereldverbeteraars’ door Luc Vanheerentals

Geleidelijk aan verdween de nauwe politieke boodschap uit het discours van Bevrijdingsfilms en richt de vzw zich meer op sociale bevordering en de algemene ontwikkeling van het wereldbeeld door middel van film. Door de vertoningsrechten te regelen van openbare vertoningen, tracht Bevrijdingsfilms film voor iedereen toegankelijk te maken.

Distributeurs

Onze partners