Aangepaste tarieven geldig vanaf 01/04/2021

Vertoningsrechten

Wil je een film openbaar vertonen, dan dien je dit aan te vragen en hierop vertoningsrechten te betalen. Deze kosten worden bepaald aan de hand van het soort vertoning, het aantal toeschouwers en de eventuele inkomprijs. Een volledig overzicht kan je hier downloaden: Tarieven vertoningen 2021

Kleine, besloten voorstelling zonder promotie

  Dit zijn kleinschalige vertoningen van verenigingen en lokale groepen, voor leden en sympathisanten, met geen of zeer beperkte reclame (enkel intern). Het hoeft niet noodzakelijk gratis te zijn.

  Het minimumtarief is € 30 per filmvoorstelling (tot 20 toeschouwers). Tot 66 toeschouwers gelden er vaste tarieven. Vanaf 67 toeschouwers wordt het tarief € 1,5 per toeschouwer.

  Publieke voorstelling met borderel

   Wanneer er openbare promotie wordt gevoerd (pers, sociale media, internet, affiches, flyers,… ), wordt er gewerkt met borderel van de inkomsten uit de ticketprijs (45 %) met een minimumtarief van € 100 euro tot 66 toeschouwers. Vanaf 67 toeschouwers wordt het minimumtarief € 1,5 per toeschouwer.

   Openluchtvoorstelling

   Openluchtvertoningen die op kleinere schaal georganiseerd worden (max 100 toeschouwers), betalen 45 % van de ticket-inkomsten, met een minimumgarantie van € 150.

   Voor grootschalige openluchtvoorstellingen (meer dan 100 toeschouwers) betaalt u 45 % van de inkomsten, met een minimumgarantie van € 250.

     Licenties

     Vertoningsvergunning

     Vanaf 5 vertoningen per jaar moeten gebruikers, naast het auteursrecht per vertoning, een licentie (€ 50) aanvragen voor het openbaar vertonen van dvd’s of blu-rays. Andere gebruikers worden als occasionele gebruikers beschouwd.

     Indien u in het lopende jaar geen vertoningsvergunning hebt aangevraagd en 5 of meer vertoningen heeft georganiseerd, ontvangt u op het einde van het jaar hiervan een afrekening.

     Vertoningsvergunning gesloten circuit

     Gesloten circuits zoals gevangenissen, ziekenhuizen, reisbussen,... kunnen een jaarlijkse licentie aanvragen voor het onbeperkt vertonen van beeldmateriaal. Prijzen zijn op aanvraag.

     Vertoningsvergunning expo's of evenementen

     Wenst u één of meerdere films of filmfragmenten tijdens een expositie of evenement in een loop af te spelen, kan u ook hiervoor bij ons terecht. De kostprijs wordt bepaald aan de hand van de duur van de fragmenten, de looptijd van de expo en het aantal beeldschermen.

     SABAM

     Bij openbare vertoningen kan de organisator ook SABAM aangerekend krijgen (voor de auteursrechten Muziek in de film). Bevrijdingsfilms kan dit op vraag in orde brengen aan het vaste tarief van € 12 per filmvertoning.

     Uiteraard kan de vertoner zichzelf in regel stellen met SABAM, maar onze ervaring leert dat dit gewoonlijk duurder uitvalt. Bij niet naleving van de verplichting kan Bevrijdingsfilms hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

     In het lager en secundair onderwijs is SABAM niet verplicht in lesverband.

     Vertoningsmateriaal

     Ook voor vertoningsmateriaal kan je bij Bevrijdingsfilms terecht. Je kan enkel het materiaal bij ons huren, maar je kan ook op ons beroep doen om de vertoning van a tot z in goede banen te leiden. Een volledig overzicht van ons materiaal kan je hier downloaden: Tarieven materiaal

     Projectieschermen

      • Projectieschermen op voet: € 15 - € 30
      • Projectieschermen metalen kader (binnen en buiten): € 90 - € 150

      Projectoren

      Afhankelijk van de gewenste sterkte (ansi-lumen) en het aantal toeschouwers: € 40 - € 300

      AV-materiaal

      • Blu-ray/dvd-speler: € 15
      • Boxen + mengpaneel: € 50

      Films

      • Huur dvd/blu-ray: € 4
      • Huur dcp: € 20
      • Verzending: € 4 per film

      Ondersteuning (per medewerker)

      • Opbouw en afbraak: € 25 per uur
      • Filmvertoning: € 50 (ong. 2uur), per bijkomend uur: € 25
      • Begeleiding (intro, moderator debat,...): in overeenkomst
      • Vervoer: € 0,40/km (minimumtarief: € 20)

      Voor opbouw en afbraak zullen we steeds met minimum twee medewerkers zijn.

      Op de vertoningsrechten en vergunningen geldt een btw van 6 %.
      Bij het verhuur van materiaal en films komt 21 % btw.