THE MIND GAME

PERSVISIE - Dinsdag 13 februari om 10u00 - Cinéma Aventure Brussel

Sajid Khan Nasiri (Afghanistan) is een van de duizenden niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die elk jaar in West-Europa aankomen op zoek naar bescherming. Vaak maken ze al jaren een levensbedreigende reis door - die ze 'het spel' noemen. In het land van aankomst hopen ze naar school te gaan en een nieuw leven te beginnen. Maar dan begint een heel nieuw spel: 'the mind game'. Hoe ga je als kind om met de enorme mentale druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten en verontrustende berichten van het thuisfront? The Mind Game is een intieme documentaire over de psychologische druk waar jonge vluchtelingen mee te maken hebben, grotendeels gefilmd vanuit een eerstehands perspectief.

Bevestig je aanwezigheid met een mailtje naar Rik Loens: rloens@bevrijdingsfilms.be

IMPACTCAMPAGNE - Maak impact met The Mind Game bij jouw publiek!

Wil je iets kunnen betekenen voor jongeren zoals Sajid Kahn? Koppel dan een actie aan je filmvertoning. Nodig Sajid Kahn of een expert rond het thema uit voor een nagesprek, maak je publiek warm om buddy te worden voor een nieuwkomer, nodig lokale beleidsmakers uit, laat je stem horen…
Met de impact campagne bij deze film zetten we in op interactie & actie. Wij geven jou als organisator tips om je vertoning impactvol te maken en het publiek aan te zetten tot actie.
We focussen op jongeren, hulp- en zorgverleners, beleidsmakers en bewoners van gemeenten met een asielcentrum.
Zo brengen we samen nuance in het migratiedebat en brengen we nieuwkomers en Vlamingen dichter bij elkaar.

Doe je mee? Mail naar Tine Van Dycke (impact producent): tine@filmpact.be

Activiteiten 2022

COLORA FESTIVAL WEEKEND 2022

Wereldmuzikale kennismaking met andere culturen

De blijvende belangstelling voor wereldmuziek en de nood aan een positieve benadering van een interculturele samenleving zijn de drijfveren voor het Colora Festival. Dankzij een reeks muzikale kennismakingen met andere culturen bouwt het festival op haar eigen manier mee aan die interculturele samenleving. Etnisch diverse verenigingen krijgen de kans om er hun muzikale en andere tradities voor te stellen. Alle info vind je hier Colora Festival

Openluchtfilm in het Bruulpark 

Ook Bevrijdingsfilms en het Afrika Film Festival zijn trouwe partners van het Colora Festival. Op vrijdagavond 19/08 openen we het CFW met een openluchtfilm op het grote scherm in het Bruulpark. De buurtbewoners kiezen binnenkort welke film we vertonen. Stay tuned for more...

Woensdag 11 mei 2022


Docu CRAZY MONEY + Debat BASISINKOMEN

19:30 – Documentaire Crazy Money (60')
Geld doneren zonder er veel advies bij te geven of er voorwaarden aan te koppelen: in de ontwikkelingshulp koestert men er een zekere argwaan tegenover. Toch bewijst een experiment in het Oegandese dorpje Busibi dat het kan werken. Organisatie Eight.world nam de proef op de som. Twee jaar lang kregen inwoners van Busibi een basisinkomen op hun rekening gestort via een mobiele telefoon: 16 euro per volwassene, 8 euro voor een kind. Hoewel het niet voor ieder individu een succesverhaal werd, behaalde de organisatie toch een aantal verrassende positieve resultaten. De aanwezigheid op school steeg enorm en mensen startten ondernemingen op en konden sparen.

20:30 - Debat Basisinkomen
Panel:
Steven Janssens (Regisseur Crazy Money)
Guy Hendrix (CEO Leuven)
Simon Ghiotto (Itinera Institute)
Yannick Vanderborght (co-auteur van het boek Basic Income)
Moderator:
Zjef Van Acker (I ask therefore I am & wooncoop)

Na het debat kunnen jullie nog vragen stellen aan de panelleden.

Locatie: ABVV, Maria Theresiastraat 119, 3000 Leuven // Inschrijven via daan@masereelfonds.be
Samenwerking: Mundo Moves, Bevrijdingsfilms vzw, Afrika Filmfestival, ABVV Leuven en Masereelfonds Leuven

Vertoningen YOU WILL DIE AT TWENTY

22/04/2022 KINEPOLIS LEUVEN - OPENING AFRIKA FILMFESTIVAL

26/04/2022 UGC AARSCHOT

28/04/2022 CC DE KRUISBOOG TIENEN

16/05/2022 CC MAASMECHELEN

Vertoningen AYA


30/03 - 14/04/2022 STUDIO SKOOP GENT

09/04/2022 BEGIJNHOF (AFRIKA FILMFESTIVAL) DIEST

21/04/2022 CC DE KRUISBOOG (AFRIKA FILMFESTIVAL) TIENEN

16/05/2022 FILMHUIS  (AFRIKA FILM FESTIVAL) MECHELEN

10,12,17,26 & 31/05/2022 DE CINEMA ANTWERPENWil je de film bekijken in Brussel of Wallonië? Check dan de data en locaties op ScreenBox!

Vertoningen CRAZY MONEY

03 - 17/09/2021                     STUDIO SKOOP GENT

01 & 10/09/2021                   DE CINEMA ANTWERPEN

06/10/2021                             WAGEHUYS (AFRIKA FILMFESTIVAL) LEUVEN

18/10/2021                             CC DE KRUISBOOG (AFRIKA FILMFESTIVAL) TIENEN

28/10/2021                             FILMHUIS KLAPPEI ANTWERPEN

18 & 21 & 23/11/2021        SINISCOOP (SINICLUB) SINT-NIKLAAS

22/11/2021                              BUDASCOOP KORTRIJK

30/11/2021                              FILMHUIS MECHELEN

28/12/2021                              CINEMA ZED (CINE SOLIDAIR) HASSELT

Wil je meer weten over de documentaire en het achterliggende project? Neem dan zeker een kijkje op Crazy Money en Eight.

Sembènecinema

Elk jaar worden een heleboel films uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika door Vlaamse distributeurs aangekocht. Deze films verschijnen in onze bioscopen en in verschillende cultuurcentra. Met Sembènecinema wil Mooov zoveel mogelijk aandacht geven aan deze films.

Vanaf 2021 kan je als professional en occasionele vertoner deze films via Bevrijdingsfilms aanvragen. In onze catalogus kan je bij thema's ook filteren op 'Sembènecinema'. In de komende weken wordt deze lijst aangevuld.

Meer informatie over Sembènecinema vind je op de website van Mooov.

Klimaatweek Leuven

Onze activiteiten zullen doorgaan in de eerste twee weken van mei.

Met een stadsbreed programma maakt Warm Alarm tussen 22 en 25 april de urgentie van de klimaatcrisis zichtbaar. Warm Alarm koppelt een artistiek programma aan straffe lezingen, interessante podcasts, workshops, wandelingen en fietstochten langs inspirerende oplossingen.

6 mei: Honeyland (Mooov) - Buurtcentrum Mannenstraat

Voor de wijkbewoners voorzien de buurtcentra ism het Masereelfonds, Povorello, De Ruimtevaart en Bevrijdingsfilms een interessant programma. Meer info vind je hier.

6 mei: Honeyland (Mooov) - Buurtcentrum Sint-Maartensdal

Voor de wijkbewoners voorzien de buurtcentra ism het Masereelfonds, Povorello, De Ruimtevaart en Bevrijdingsfilms een interessant programma. Meer info vind je hier.

11 mei: Food Coop - Buurtcentrum Casablanca

Voor de wijkbewoners voorzien de buurtcentra ism het Masereelfonds, Povorello, De Ruimtevaart en Bevrijdingsfilms een interessant programma. Meer info vind je hier.

EcoFem FilmFest / The Polar Project

Van zaterdag 24 tot maandag 26 april

In de afgelopen drie jaar ging The Polar Project wereldwijd op zoek naar zij die het hardst getroffen worden door klimaatopwarming. We zagen schrijnende taferelen: Indiase vrouwen die de slavernij ingeduwd worden, jonge Zambianen die op koeienuitwerpselen overleven en inheemse Brazilianen die aangevallen worden voor soja en hout.

Maar in al dat duister vonden we ook lichtpunten. Sterke vrouwen die voorop gaan in de strijd tegen klimaatopwarming en actief werken aan verandering. The Polar Project, Vermeylenfonds, Masereelfonds en Bevrijdingsfilms sloegen de handen in elkaar voor EcoFem Filmfest: drie avonden op rij brengen we een straffe documentaire over die powervrouwen. Een reis naar Brazilië, India en Zambia, waar de pracht van het land in schril contrast staat met de tragiek van de klimaatopwarming.

Meer informatie en inschrijven via de website van The Polar Project of het facebookevent!

Human Ecology - Ongehoord!

2021 is het jaar waarin het Masereelfonds zich inzet voor een klimaatrechtvaardige wereld. In samenwerking met hun leden, afdelingen, vele vrijwilligers en partners willen ze een breed publiek mobiliseren voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving. Bevrijdingsfilms steekt graag een handje toe en voorziet in thema-gerelateerde documentaires.

2 februari: Food Coop - Online

Je kan de documentaire Food Coop online bekijken. We sluiten deze activiteit af met een nabespreking door Bianca Schoonjans van Buurderij Leuven. De flyer vind je hier.

Verdere programmatie volgt later.