Utama

movie cover -

Utama (2023)

AL (Alle Leeftijden)
 • Bolivia • 87 min.

Een bejaard, inheems echtpaar op de hoogvlakte van het Andesgebergte probeert overeind te blijven te midden van extreme droogte. Deze debuutfilm van de jonge Boliviaanse regisseur Alejandro Loayza Grisi is een ode aan de schoonheid van de bergen en een waarschuwing tegen de gevolgen van klimaatverandering.

In het door de zon verschroeide hoogland van Bolivia hoedt het bejaarde echtpaar Virginio en Sisa hun lama’s. Steeds nijpender wordt het gebrek aan water in een gebied waar de sneeuw zich niet meer laat zien en een nabijgelegen riviertje dreigt op de drogen.

Wanneer kleinzoon Clever hen voorstelt naar de hoofdstad La Paz te verhuizen, heeft Sisa daar wel oren naar. Maar ook al gaat het met zijn gezondheid bergafwaarts, Virginio weigert de grond te verlaten waar hij is geboren en getogen. Een magisch ritueel moet uitkomst bieden.

The Hollywood Reporter omschreef Utama (‘ons thuis’) als een kruising tussen een minimalistische western van Sergio Leone en de desolate foto’s van Sebastião Salgado. Een film die in oogverblindende beelden de desastreuze invloed van klimaatverandering op traditioneel levende volken laat zien.

Of hoe de desastreuze gevolgen van de klimaatcrisis, zoals droogte of extreem weer, juist het hardst diegenen treffen die het minste hebben bijgedragen aan het ontstaan ervan.

Film aanvragen